ALAPELVÁRÁSOK

 • beleférsz a korhatárba (elmúltál 18, de nem vagy még 27 éves)
 • jól beszélsz angolul
 • van jogosítványod és legalább 6 hónapja aktívan használod is
 • van tapasztalatod gyerekekkel (minimum 200 óra) és ezt referenciával is bizonyítani tudod

A minimum korhatár valóban 18 év, de a tapasztalat azt mutatja (és ezt tapasztalt au pairjeink is megerősítették), hogy a családok a 20-21 év feletti jelentkezőket részesítik előnyben. Amerikában nagyon szigorúan veszik a 21 éves felnőtté válást. Amíg nem vagy 21, a családod sokkal nagyobb felelősséget kell, hogy vállaljon érted, arról nem is beszélve, hogy jóval kevesebb szórakozási lehetőséged lesz, a szórakozóhelyeken ugyanis be kell mutatnod a személyi igazolványodat.

Amerikában az au pair program korhatárhoz kötött, ez 18-26 év. Ez pontosan azt jelenti, hogy ha a 27. életéved betöltése előtt el kell kezded az au pair programot. Aki már elmúlt 26 éves, annak azt javasoljuk, hogy a 27. születésnapja előtt minimum 5-6 hónappal kezdje el a jelentkezési folyamatot.

Igen, az au pair programban fiúk is részt vehetnek, de nekik sokkal magasabb követelményeknek kell megfelelniük:

-          magas szintű angol nyelvtudás

-          korábbi au pair vagy táboros tapasztalat

-          jogosítvány

Ezen kívül a megfelelő család kiválasztása is jóval hosszabb időt vesz igénybe fiúk esetén.

Ahhoz, hogy részt vehess az USA au pair programban, legalább 200 óra tapasztalatra van szükség NEM rokon gyerekekkel. Az elmúlt évek gyakorlata azonban azt mutatja, hogy azok a lányok találnak a leghamarabb családot, akiknek 500 vagy még ennél is több órányi tapasztalatuk van, és ezt referenciával is alá tudják támasztani. A tapasztalataidat legalább két különböző családtól származó referenciával bizonyítani is kell.

Erős középszintű angol nyelvtudásra van szükség. Ennek több oka van: egyrészt a kiválasztás során több ízben előfordulhat, hogy akár 1 órát is beszélgettek a fogadó családdal skypeon. Másrészt, ha már kint tartózkodsz, meg kell tudnod értetni magad, és meg kell érteni őket. Képzeld csak el, ha esetleg történik egy baleset, és mentőt kell hívnod. El kell tudnod mondani mi történt, hova menjenek stb…

Igen, a dohányzás kizáró ok. Ha bevallod az adatlapodon, nem fog kiválasztani egy család sem. Ha viszont nem vallod be, de kint kiderül, azonnal haza kell utaznod. Nem érdemes megkockáztatni.

Ez leginkább a család nyitottságán múlik. A jelentkezési lapon meg kell adni, hogy hol és milyen jellegű tetoválásod vagy testékszered van. Eltitkolni nem érdemes. :)

Ahogy a leendő au paireknek, úgy a  vendéglátó családoknak (host family) is szigorú feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy részt vehessenek a programban. A jelentkezési folyamat során ellenőrzik a család lakhatási körülményeit és alkalmasságukat.

Alapvető feltételek:

 • amerikai állampolgárság vagy legális tartózkodási engedély (zöld kártya)
 • angol nyelv magas (lehetőleg anyanyelvi) szintű ismeret
 • megfelelő anyagi és családi háttér (lakhatási feltételek, referenciák)
 • a család minden tagjával személyesen elbeszélget az amerikai ügynökség
 • jelentkezési anyag elkészítése

JOGOSÍTVÁNY

A jogosítvány a munkaeszközöd lesz. Hozni-vinni kell a gyerekeket óvodába, iskolába, különórákra. Bármi egyéb intéznivaló van, azt kocsival kell tenni. Amerikában nem jó a tömegközlekedés, mindenhová autóval járnak az emberek.

Javasoljuk, hogyha tervezed az au pair-kedést az USA-ban mielébb kezd el megszerezni a jogosítványt, mert fél éves vezetési tapasztalat is szükséges.

Sajnos a friss jogosítvány még nem elegendő. Legalább fél éves vezetési tapasztalatra van szükség. Gondolj csak bele: pici gyerekek ülnek majd mögötted!

Ezzel kapcsolatban többféle dologról van tudomásunk:

 • Államok szabályozásától függ, de általában mindenhol meg kell csinálni az amerikai jogosítványt. Ennek van elméleti és gyakorlati része is. A problémát általában az elméleti rész szokta okozni a nyelvi nehézségek miatt. Bár van, ahol magyarul is ki lehet tölteni tesztet. (pl. Dél-Kalifornia)

Ha csak a nemzetközi jogosítványod van meg, a családoknak drágább biztosítást kell fizetniük az autóra. Emiatt szorgalmazzák az amerikai jogosítvány megszerzését.

JELENTKEZÉS

Az Egyesült Államokban több céggel dolgozunk együtt:

 • Cultural Homestay International (CHI) – chinet.org
 • GoAuPair – goaupair.com
 • EurAupair – euraupair.com

A személyes beszélgetés során javaslatot teszünk, hogy melyik cégen keresztül keressünk családot.

A cégek az alábbi államokban vannak jelen:

 • CHI – 19 állam
 • GoAuPair – 45 állam
 • EurAuPair – 38 állam

Erre a kérdésre mindig azt a választ szoktuk adni, hogy „Ne helyszínt válassz, hanem családot.” Ha mindenki választhatna helyszínt, akkor szinte csak New Yorkba, Kaliforniába és Washingtonba utaznának az au pairjeink. :) Természetesen ez nem jelenti azt, hogy akármilyen helyszínt el kell fogadni, de ha szimpatikus egy család, nem érdemes amiatt visszautasítani őket, mert nem New York-ban az Upper East Side-on laknak. :)

Célszerű figyelni és utánajárni a közlekedési lehetőségeknek (pl. autóval), hogy könnyen eljuthass bárhová. Hétvégéiden ill. szabadságod idején lesz lehetőséged elutazni azokra a helyekre, ahova szeretnél eljutni.

A jelentkezési anyag összeállítása átlagosan 2-4 hetet vesz igénybe, a kiválasztási folyamat pedig néhány hét és néhány hónap között változó. Van, akinek pár hét alatt találunk családot, másoknak ehhez 1-4 hónap szükséges. A vízumügyintézéshez szintén kell 1-2 hét.

Mindenképpen időt kell tehát szánni a folyamatra, ezért a tervezett kiutazás előtt legalább 3-6 hónappal előbb érdemes jelentkezni.

A kiutazás nem időszakhoz kötött. Persze vannak periódusok, amikor több család keres au pairt, ilyen például a január és a szeptember, de az év minden hónapjában helyezünk el au pair-eket.

A dokumentumokat a személyes beszélgetést követően küldjük el neked.

 • Application form
 • Agreement
 • Character reference
 • Child care reference
 • Orvosi igazolás
 • Pszichológiai teszt
 • Interview
 • „Dear family” levél
 • Fotóalbum
 • Videó
 • Egyéb dokumentumok:
  • erkölcsi bizonyítvány
  • jogosítvány
  • nemzetközi jogosítvány
  • érettségi/diploma másolata
  • útlevél másolata

A sikeres érettségi a minimális elvárás. Nem szükséges szakirányú végzettség, vagy diploma a jelentkezéshez.

Nem szükséges tanfolyamot végezni vagy szakirányú végzettséggel rendelkezni. Elegendő, ha az alkalmasságodat referenciákkal bizonyítod. (Minimum 200 óra tapasztalatot kell igazolni NEM rokon gyerekekkel, legalább 2 referenciával)

Nincs szükség hiteles fordításra. Elegendő a magyar változatot elküldenetek, a fordítást mi intézzük.

VIGYÁZZ, CSALÁS!!!! Miért?: Az amerikai ügynökség SOHA nem áll közvetlen kapcsolatban az au pairekkel, és nem kér pénzt tőlük. Mindenképpen szükség van egy magyar partnerügynökségre.

Könnyen ellenőrizheted, hogy csalókkal van-e dolgod: ha ingyenes e-mail címeket használnak (pl. yahoo.com, usa.com, live.com), akkor biztosan csalással állsz szemben.

Valós e-mail cím tehát így néz ki: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A csalók pedig ezt használják: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az is megtévesztő, hogy valós ügynökségeknél dolgozó munkatársak neveit használják.

Legyél nagyon elővigyázatos, ha gyanakszol, hogy csalókkal van dolgod keress minket, segítünk!!

Nem. A szabályok miatt a családnak fel kell vennie a kapcsolatot egy amerikai céggel, az au pairnek pedig az amerikai cég magyarországi partnerével. Te is és a család is a saját ügynökségetekkel álltok kapcsolatban, mi segítünk nektek a dokumentumok kitöltésében és az egész jelentkezési folyamat véghezvitelében. Vízumot csak akkor kapsz, ha minden hivatalos dokumentumot beszereztél te is és a család is. A család által elkészített, vízumigényléshez szükséges dokumentumokat az amerikai partnercég küldi a magyar ügynökségnek, mi pedig továbbítjuk neked. Ezeknek a dokumentumoknak a birtokában tudsz csak vízumot igényelni a budapesti Amerikai Nagykövetségen.

KIUTAZÁS ELŐTT

Az oda-vissza utazás költségeit a család állja. Ha azonban a 12 hónap letelte előtt (bármilyen ok miatt) hazautazol (vagyis megszakítod a programot), vagy nem teljesíted a tanulási kötelezettséget (nem szerzed meg az előírt 6 vagy 12 kreditet), akkor a hazautazásod költségét már neked kell állnod.

Mindenképpen vinned kell az útleveledet a vízummal. Illetve minden olyan nyomtatványt, amit a vízumigényléshez is használtál. (DS-2019 nyomtatvány)

Azok, akik kötelező orientáción vesznek részt, legalább 300 USD zsebpénzzel vágjanak neki az útnak. A repülőtérről saját költségen kell eljutnod az orientáció helyszínére (erről kapsz majd pontos tájékoztatást). Az orientáció során csak reggelit és ebédet kapsz majd, a vacsorát neked kell intézned. Illetve egyéb költségek is felmerülhetnek (taxi, vásárlás, múzeumlátogatás stb).

Akik közvetlenül a családhoz utaznak, ők nagyjából egy heti zsebpénznek megfelelő pénzt vigyenek magukkal, zsebpénzt ugyanis először az első hét eltelte után fogtok kapni.

Az orientációs tréning egy néhány napos au pair felkészítő tréning (témák: gyereknevelés, életmentés, kultúra stb.), közvetlenül a családhoz utazásod előtt.  Együtt töltesz pár napot au pair-ekkel a világ minden részéről, és a hivatalos programon kívül van lehetőségetek várost nézni, szórakozni, vásárolni stb…

Ezeket a tréningeket előre meghatározott időben és helyszínen tartják:

 • CHI: 3 napos tréning Washington-ban
 • EurAupair: 4 napos tréning New Yorkban
 • InterExchange: 4 napos tréning New Yorkban

A GoAuPair-nél nem kötelező a részvétel az orientáción (a családod dönti el), a többi partnercégünknél kötelező.

Igen, a családod az amerikai cég segítségével 1 évre teljes körű biztosítást köt neked, ez azt jelenti, hogy az itthoni TB fizetést fel lehet mondani a kint tartózkodás időszakára.

VÍZUM

Az amerikai au pair programban J1-es vízummal (cserelátogató vízum) vehetsz részt, amit egy évre kapsz, a Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségén kell igényelni.

A vízum ügyintézést akkor kell elindítani, ha megtaláltuk számodra a megfelelő családot, és megérkeztek a vízumigényléshez szükséges nyomtatványok. Bővebben itt tudsz tájékozódni: http://cdn.ustraveldocs.com/hu_hu/hu-niv-typej.asp

Az Egyesült Államok Nagykövetségének honlapján ki kell tölteni a DS-160 vízumkérő űrlapot.
http://cdn.ustraveldocs.com/hu_hu/hu-niv-ds160complete.asp#section1

Be kell fizetni a vízumdíjat, ami 160$ -ba kerül, ez forintban fizetendő internetes úton vagy személyesen bármelyik bankban.
http://cdn.ustraveldocs.com/hu_hu/hu-niv-paymentinfo.asp

Elektronikus úton időpontot kell egyeztetni személyes vízuminterjúra.
https://cgifederal.secure.force.com/?language=Hungarian&country=Hungary

Az egyeztetett időpontra el  kell menni a vízuminterjúra, ami csak néhány percig tart. Előzetesen megbeszéljük, hogy milyen nyomtatványokat kell magaddal vinni.

Ha a vízumkérelmet kedvezően bírálták el, a vízumot elküldik arra a címre, amelyet az időpont-egyeztetéskor kiválasztottál.

A nyolc év alatt, amióta au paireket közvetítünk az USA-ba, egyszer fordul ilyen elő. Ennek az volt az oka, hogy a lány testvére kint élt és éveken át oda-vissza utazgatott a két ország között turista vízummal. A nagykövetség tartott tőle, hogy ha megkapja a J1-es vízumot, már nem fog hazajönni. :)

Nem kizáró ok, ha kaptál már korábban J1-es vízumot. Nagyon sok lánynak van már Camp-es tapasztalata, és ezt követően vág bele az au pairkedésbe. Ez nem akadályozza sem a családkeresést, sem a vízumügyintézést, sőt előnyös a családkeresés folyamatánál.

KINT TARTÓZKODÁS

A legrövidebb idő 1 év, ennél rövidebb időre au pairként nem tudsz kiutazni.

Az 1 év kint tartózkodás alatt 2 hét fizetett szabadság jár neked, ezt a családdal egyeztetve tudod kivenni. A szabadság ideje alatt haza utazhatsz látogatóba, de az utazás költségeit neked kell vállalnod. A drága repülőjegy árak és a hosszú utazás miatt nem jellemző, hogy az au pairek hazalátogatnak az 1 év alatt.

Ha a 12 hónap letelte előtt haza szeretnél jönni, akkor a hazautazásod költségét neked kell vállalnod. A másik következménye pedig, hogy többet nem vehetsz részt az amerikai au pair programban.

Ha sikeresen teljesítetted az egy évet, de még nem szeretnél hazautazni, meghosszabbíthatod a kint tartózkodásod 6, 9, illetve 12 hónappal. Maradhatsz az első családodnál, de új családot is választhatsz. A hosszabbítás alatt azonban nem hagyhatod el az Államok területét, mert nem új vízumot fogsz kapni, csak egy ideiglenes engedélyt. A hosszabbítás ideje alatt is tanulnod kell (6 hónap esetén 3 kreditet, 9 és 12 hónap esetén pedig 6 kreditet kell teljesítened).

Ha nem szeretnél hosszabbítani, akkor is maradhatsz plusz egy hónapot (13. hónap), amit utazással tölthetsz.

12 hónap letelte után van lehetőséget plusz egy hónapot maradni, és munka nélkül élvezni az amerikai létet. A legtöbben ilyenkor utazgatnak, felfedezik az ország kínálta lehetőségeket. A hosszabbítások után is jár ez a plusz hónap.

Ha sikeresen befejezted az előző programot (és csak akkor) lehetőséged van ezt megismételni. A hazautazásod után két évet kell azonban várni az újabb kezdésig.

TANULÁS AZ ÁLLAMOKBAN

Nagyjából bármit, amit szeretnél és érdekel, és belefér a költségvetésbe :) A koordinátorodtól kapsz majd egy listát a környéken lévő oktatási intézményekről és a kurzuslehetőségekről. Ebből tudod kiválasztani a hozzád leginkább közel álló képzést. Ha a kapott listán nem találtál számodra megfelelő képzést, akkor te is kereshetsz magadnak kurzust. A lényeg, hogy főiskolán/egyetemen vagy ezeknek megfelelő akkreditált oktatási intézményben kerüljön sor a képzés elvégzésére.

Vannak olyan tanfolyamok, amik beleférnek az 500 USD-os keretbe. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy a népszerű egyetemek kurzusai elég drágák, vagyis nem elegendő a család támogatása, a saját zsebpénzedből is ki kell egészíteni a tanulmányaidat.

Bővebben a koordinátorod fog tájékoztatni, természetesen a konkrét oktatási intézményről akkor lesz tudomásod, ha már tudod, melyik városban van a host családod.

A legtöbb család standard au pairt (heti 45 óra munka) keres. Közülük is nagyon sokan keresnek infant care-t (olyan au pair, akinek van tapasztalata 2 év alatti gyerekekkel ), mert sok család nevel 2 év alatti gyermeket. Azoknál a családoknál, ahol a gyerekek már nagyok és iskolában vannak a nap legnagyobb részében, általában nincs szükség 45 órás segítségre, ezért az EduCare programot választják. Itt kevesebb a heti munkaóra (30 óra), amiért 146,81 USD zsebpénzt kapsz, viszont a host családod 1000 USD-lal támogatja a tanulásod (12 kreditet kell megszerezni).

KAPCSOLATTARTÁS, PROBLÉMAKEZELÉS

Nem maradsz egyedül a kiutazás után sem. Mi is bármikor a rendelkezésedre állunk, de a legtöbbet a koordinátorod fog tudni segíteni. Ő max. 1 órányi autóútra lakik majd tőled, segít megismerni a környéket, iskolát választani, barátokat szerezni. Természetesen a problémáiddal is tudsz hozzá fordulni. Az első két hónapban havonta kétszer, ezt követően pedig havi egyszer fogtok találkozni, hogy átbeszéljétek a veled történteket. Probléma esetén meghallgat, tanácsot ad, és közvetítő szerepet játszik a családod és közted. A koordinátor mindig egyenlő súllyal képviseli az au pairt és a családot is, fontos, hogy semleges maradjon.

A rematchre, vagyis a családcserére 2 hetünk van. Ez alatt az idő alatt ismét kapcsolatba kerülsz családokkal, skypeoltok, esetleg személyesen is találkoztok. A rematch alatt te továbbra is az eredeti host családodnál laksz, ellátásra és zsebpénzre is jogosult vagy, és természetesen továbbra is ugyanúgy, 100%-osan el kell látnod a feladataidat, mint korábban.

Ha 2 hét alatt nem találunk új fogadó családot, akkor sajnos saját költségeden haza kell utaznod.

EGYÉB

Au pair-ként heti 45 órában állsz a család rendelkezésére. A napjaidba az extra munka nem fog beleférni és nem is engedélyezett a szabályok szerint. Amennyiben a szabadidődbe belefér, önkéntes munkát lehet vállalni.

Itthonról kell receptet vinned, erre a receptre tudják kint odaadni a kontaktlencsét (tapasztalt au pair-ünk javasolta, mivel recept nélkül borzasztó drága).

Nem találtál választ kérdésedre?