aupairusa r 05„Hiányzik az otthonom, a testvéreim, de boldog vagyok. Néha úgy érzem, napról napra egyre könnyebb minden, majd történik valami és rám tör a honvágy. Esténként sokat hazagondolok és legtöbbször a barátokkal és a családdal együtt töltött órák jutnak eszembe. Néha sírok, de ez természetes. El fog múlni. Remélem.
Olyan jó, mikor Skype-olunk a családdal... olyankor mindig úgy érzem, otthon vagyok. Egy kicsit megszűnik a távolság érzet.....”

Ez a honvágy érzése, amit nem könnyű kezelni. Olyan, mint az első szerelmi csalódás: azt hiszed, hogy soha nem múlik el, folyamatosan fáj. 365 nap, aminek nem látod a végét. A kint töltött egy év lelkileg minden au pair-nek nehéz, olyan, mintha egy hullámvasúton ülnél. Fontos, hogy pszichésen kiegyensúlyozott és erős legyél, mielőtt belevágsz!

A „culture shock” – nak különböző állomásai vannak:

  1. POZITÍV: „Honeymoon” fázis: teljesült az álmod, kijuthatsz az USA-ba. Rengeteg a tennivaló, készülődni kell az utazásra, gondolkodni sincs idő, pörögnek az események. Ez az időszak a első 1-2 hétben is tart, amikor ismerkedsz az új életeddel, és minden izgalmas.
  2. NEGATÍV: Kultúrsokk. Elkezdődtek a hétköznapok, a napi rutin. Sok időt töltesz a gyerekekkel egyedül, ami fárasztó, és alkalmazkodnod kell. Lehet, hogy osztoznod kell a fürdőszobán, vagy olyan ételeket esznek, amit te nem szeretsz, és olyankor, amikor ez számodra nem megszokott. Elkezd hiányozni az otthonod, a megszokott életed.
  3. POZITÍV: Rendeződni látszanak a dolgok, kezded megszokni a hétköznapokat, sikeresen végzed a dolgodat, a család elégedett veled. Ez ismét lendületet ad. Kezded jól érezni magad.
  4. NEGATÍV: Ez a második mélypont nehezebb, mint az első. Igaz, hogy már egyre jobban érzed magad, de még nem vagy „otthon”. Ezzel egy időben egyre jobban távolodsz az igazi otthonodtól, Magyarországtól. Felvetődik a kérdés: hova is tartozom?
  5. POZITÍV: Elkezdesz jelenlegi, átmeneti otthonodként tekinteni a host családodra.  Megtalálod az egyensúlyt és az arany középutat az új és a régi között, és végre boldog vagy Smiley